Det gamle Ringkjøbing

Køb forlagets bøger direkte

klik her !

Kaj Munk udgivelser
Bollerup Boghandels Forlag

Udgivelser på dansk og tysk

Forside Om Bollerup
Jon Høgh
VITSKØL KLOSTER
med tegninger af Peder Svendsen

Klostrets historie begynder i 1158, da de første cisterciensermunke kommer til Vitskøl.
Kong Valdemar den Store følte nemlig stor taknemmelighed til Gud, efter at denne havde skænket ham sejren på Grathe Hede. Kongen skænkede derfor en by af sit fædrene gods til kirken. Nemlig WITHSCHUELE.
På den måde endte borgerkrigen i Danmark mellem Svend, Knud og Valdemar, med byggeriet af den storslåede kirke og tilhørende kloster i Vitskøl.
Og storslået blev den. Dog ikke helt som planlagt, for også dengang blev det ofte et spørgsmål om penge, men efter datidens forhold var den enorm og utroligt flot udsmykket.
Placeringen var heller ikke tilfældig. Livø Bredning og Vesthimmerland var lige i centrum for datidens handelsveje mellem hele Europa og Danmark.

Scenen var sat. Gud, handel, penge og magt.
Men tiderne ændrede sig selvfølgelig.

Bogen fortæller hele historien fra 1158 og frem til i dag, hvor kirken kun er en ruin, men hvor klosteret står flot restaureret, som et vartegn for hele området, og stadig kan bruges som sømærke for alle sømænd der krydser Limfjorden.

Bogen er garnhæftet og kan købes i enhver boghandel
og i Vitskøl Kloster for 68 kr.


ISBN 87-89155-63-7    (01102006)
89,95 kr

RETUR

bagside

Der har tidligere i omgangens østmur været to søjler af den her viste udformning. Der er flere arkitektoniske finurligheder; vulster og profileringer, på søjleskaftet, og øverst afsluttes med et søjlehoved, som kaldes en kapitæl. Flot er den, det kommer man ikke udenom.