Det gamle Ringkjøbing

Køb forlagets bøger direkte

klik her !

Kaj Munk udgivelser
Bollerup Boghandels Forlag

Udgivelser på dansk og tysk

Forside Om Bollerup
Historie
Den 21. Juli 1871, ja det er mere end 140 år siden, startede Bollerup Boghandel i Ringkøbing. Dengang, og vel også stadigvæk i dag, var Ringkøbing en driftig by og med rette Vestjyllands hovedstad.
Det ældste billede der findes af Bollerups 
Boghandel er angiveligt fra 1871.
Den første ejer hed Chr. P. Bollerup, og derfor bærer boghandlen dette navn, men få år efter købte August Holm butikken, og den har været i familien Holms eje lige siden. August Holm var søn af N.P.Holm, som også var boghandler i Ringkøbing, nemlig i Algade. Det gav det pudsige problem, at indehaverne i begge byens boghandler havde samme efternavn, og det kunne godt give nogen forvirring!
Dette gadebillede med Bollerups Boghandel er fra samme periode. Klik, og se billedet i stor udgave.
Bollerup Boghandel startede i Nygade, og ligger stadigvæk på samme plads, men i 1871 var det ikke som nu byens hovedstrøg. Det var, som navnet siger, byens nye gade og her var det muligt at etablere sig med en ny forretning. Det var Algade og Østergade som tidligere havde været byens vigtigste gader, med indfaldsveje fra Skjern fra øst og Holstebro fra Nord. Herning var ikke rigtigt opfundet på den tid. Fra nord var der dog problemer, da Østergade havde sine meget smalle og snævre steder. Det var et problem for trafikken, så da jernbanen kom til Ringkøbing og indfaldsvejen fra nord skulle ændres, etablerede man en overkørsel lige ud for Nygade, som på den måde blev byens nye indfaldsvej fra nord.
1931 så boghandlen sådan ud, med indehaveren Jens Holm i døren og sønnen Ole Holm foran vinduet.
År 1900 blev der udgivet en lille folder med reklame for og sange til RINGKØBING REVY 1900. Revy var altid en stor begivenhed i byen, se bogen REVYBYEN RINGKJØBING fra vort forlag, og det trak fulde huse. Det var noget byens borgere talte om og glædede sig til. Ud over sange fra revyen var der også annoncer i hæftet, for på den måde at skaffe penge til den store begivenhed. Bollerups Boghandel er også med her.
Under krigen brændte Bollerup Boghandel. Meget af varelageret blev reddet, og flyttet over på den anden side af gaden, i et dengang tomt lokale. Her fortsatte forretningen midlertidigt, medens huset blev genopbygget. Den daværende boghandler Jens Holm havde haft store pladsproblemer, og valgte derfor at bygge huset op i to etager. To lejligheder på første sal, og fire butikker i gadeplan. På billedet ses butikken 1971.
1971 fik boghandlen et mere moderne udseende

1999 ses Bollerups Boghandel som et moderne indslag i gadebilledet.


2011 efter en stor indre ombygning der har givet meget bedre plads.

 

 

 

Den nuværende ejer, Jens Holm,
er søn af ovennævnte Ole Holm.

 

2013 blev så året hvor Jens Holm fyldte 65 år. Pensionsalderen var nået, men der er krisetider i Danmark, og kan man overhovedet sælge sin boghandel. Det er jo meget vigtigt at Vestjyllands hovedstad stadig har en driftig og moderne boghandel.

Det viste sig at gå uden problemer.
Fra den 15. september 2013  er Mike Jensen den nye boghandler i Ringkøbing. Butikken bliver videreført under navnet  Bog & Ide - Ringkøbing.

Navnet Bollerup fortsætter, men fremover som forlag. Bollerup Boghandels Forlag, som det har heddet i ca. 30 år, fortsætter uændret under Jens Holms ledelse, og bøgerne kan fortsat købes i den traditionsrige boghandel i Ringkøbing.

 

Læs mere om boghandlerslægten i Ringkjøbing.

 


UDKLIP FRA DAGBLADET RINGKØBING I ANLEDNING AF 140 ÅRS JUBILÆET 2011

Byens ældste butik fylder 140 år

Bollerup Boghandel fejrer et flot jubilæum med reception lørdag den 29. oktober.

Bollerup Boghandel er ikke bare en boghandel, men også et forlag. Seneste udgivelse er »Ballegaard« om Ringkøbing-politimanden Herluf Ballegaards frygtelige oplevelser i tysk KZ-lejr. Foto: Jens Ørts.

 

Lørdag den 22. oktober 2011, 18:01 
Af Poul Osmundsen, polo@bergske.dk 
Ringkøbing

Ikke alene er den blandt Danmarks ældste boghandler; Bollerup Boghandel er med sine 140 år på bagen også Ringkøbings ældste bestående forretning.

Ikke nok med det. Det nuværende ejerpar, Karen og Jens Holm, er femte generation i den traditionsrige forretning, der efter store ombygninger i 1999 og i år også har formået at følge med tiden; man skal ikke regne med, at man i et uoplyst, støvet hjørne kan finde en uopsprættet førsteudgave af Johannes V. Jensens »Den lange rejse«!

Jubilæet skal selvfølgelig fejres. Det sker på forskellig vis op til lørdag den 29. oktober, hvor der bliver en reception i forretningen efter almindelig lukketid, fortæller Jens Holm.

Hvorfor navnet?

Men hvorfor hedder det egentlig Bollerup Boghandel - eller i dag Bollerup Bøger & Papir - når boghandlerslægten i fem generationer har heddet Holm?

Det kommer sig af, at den første ejer hed Chr. P. Bollerup. Få år efter grundlæggelsen i 1871 blev boghandlen købt af August Holm, og den har været i familien Holms eje lige siden; men navnet har den altså bevaret! Visse traditioner skal man ikke pille ved!

Heller ikke beliggenheden, forresten. Tilbage i 1871 var Nygade ikke byens hovedstrøg; det var Østergade og Algade. Men den gamle Chr. P. Bollerup må have været forudseende, for da jernbanen kom til Ringkøbing, blev indfaldsvejen fra nord flyttet, så den nu sluttede sig på Nygade, der således blev ny hovedgade.

Krig og brand

Det passer nu ikke, at boghandlen altid har ligget, hvor den ligger. En kort periode under krigen lå den lige på den anden side af gaden.

Det skyldes, at boghandlen brændte, åbenbart fordi medlemmer af modstandsbevægelsen kokkererede med nogle kemikalier i kælderen.

Store dele af byen - indbefattet tyske soldater - hjalp med at bære bøger op fra varelageret, ud af den brændende bygning, så boghandlen kunne fortsætte nærmest uden afbrydelse i et tomt lokale på den anden side gaden, mens den nye boghandel, nu i to etager, blev genopført.

Siden har der altså været gennemført to store ombygninger og udvidelser, og forretningen fremtræder nu topmoderne.

Holm-slægten

Gennem 140 år har boghandlen i Ringkøbing været domineret af Holm-slægten, der alle nedstammer fra patriarken, N. P. Holm.

Mange husker sikkert, at der tidligere var en boghandel i Algade, N. P. Holm. Samme N. P. Holm var far til August Holm, der købte Bollerup Boghandel, så man kan sige, at far og søn konkurrerede med hinanden!

N. P. Holms oldebarn, Peter Holm, valgte i 2001 at lukke forretningen i Algade, der nu er modebutik. Men sidste led i kæden, Jens Holm, holder stadig familiens boghandlerfane højt omme i Nygade. 

Jens er søn af Esther og Ole Holm, der også drev Henrik Erichsens Boghandel i Herning, og han overtog Bollerup Boghandel i 1986.

Under Karen og Jens Holm har forretningen fortsat udviklingen, hvilket afspejler sig i udvidelserne og en række nye aktiviteter.

Især har Jens Holm haft held med at kaste sig ud i forlæggervirksomhed. Bollerup Boghandels Forlag er nu oppe på 81 udgivelser om så forskellige emner som gamle tyske befæstningsanlæg, skibsvrag, strandsten og et hav af lokalhistoriske emner.

Så gammel, ja - men stadig fuld af liv!


Læs mere om boghandlerslægten i Ringkjøbing.