Det gamle Ringkjøbing

Køb forlagets bøger direkte

klik her !

Kaj Munk udgivelser
Bollerup Boghandels Forlag

Udgivelser på dansk og tysk

Forside Om Bollerup
 

 

 

xkonghans

KONG HANS
SANDFÆRDIGE LØGNEHISTORIER

 

Hans Madsen (f. 1940) er nok bedre kendt under navnet xKongHans. Tilnavnet fik han, da han midt i 60’erne sammen med opdagelsesrejsende Jørgen Bitsch grundlagde ”Fristaten Hvide Sande” med toldfrie varer og piratradio.

Hans, der er opvokset i Hvide Sande, betegner sig selv som nomade, optimist og livskunstner – og siden han som 18-årig på udspekuleret vis undgik at springe soldat, har han da også levet nomadelivet.

Som 18-årig rejser han rundt i Europa, noget der er temmelig usædvanligt på det tidspunkt og derfor giver en hel del avisomtale.

Hans tjener penge ved at holde lysbilledforedrag i lokale foreninger om sine rejser, og pengene skal gå til at optage en film blandt samerne.

Lige efter jul 1961 kører Hans af sted til Nordsverige gennem sne og is i sin miserable Citroën 2CV, for som den første at beskrive dette naturfolks livsbetingelser. Det tager ham tre år (1961-1963), men så er filmen ”Tjakket” om livet hos samerne i Gleen ”i kassen”. Filmen får premiere i Hvide Sande biograf den 24. januar 1964 og vises senere også i Eventyrernes Klub.

For at tjene penge til filmprojektet arbejder han som skovhugger i vintermånederne i Jämtland, hjælper til ved den store renslagtning i Gleen, kører tømmer ned fra fjeldet samt pelser mink i Hvide Sande, hvor han også i sommersæsonen driver sin egen campingplads Camping West fra sin ejendom ”Ankergården”. Hans bliver faktisk betragtet

som lidt af en pioner udi i turistbranchen på Klitten.

Hans filmer med til renjagt og renslagtning. Han fortæller om ren-drengene, der er en slags Nordens cow-boys, om kalvemærkningen, om voldsomme snestorme, lapphunde og bjørne - kort sagt giver Hans’ beretning et enestående indblik i samernes tankegang og deres livsbetingelser. Undervejs møder Hans en gæstfrihed og hjælpsomhed ud over det sædvanlige.

Hans beskrivelser af de stovte og stolte samer går lige til hjertet – især beskrivelsen af den gamle samekvinde, mor Eilin. Hun lever efter normer, som samerne har gjort det i årtusinder og læser naturen som en åben bog. Hans bliver accepteret af samerne som en af deres egne og får navnet: Dansk-Lappen. Det er en stor ære. 

Undervejs når Hans både at blive gift og skilt to gange, udbygge sin campingplads på ”Ankergården” med motel, være journalist og fotograf på Dagbladet Vestkysten.

Hans fortæller om strandinger ved Hvide Sande, sin karriere som torskefisker samt Hvide Sandefolks sjove tilnavne.

ISBN 978-87-89155-91-3

Pris 199,95 Kr. 

Retur